Baas in eigen vaas

Alle bloemisten in Nederland hebben een toolkit ontvangen van Hivos. De Power of The Fair Trade Flower toolkit moet leiden tot een beter zichtbaar aanbod van eerlijk geproduceerde bloemen in de winkel.

Detaillisten krijgen informatie over de herkomst van eerlijke bloemen - bloemen die geproduceerd zijn met respect voor mens en milieu – naast concrete materialen en ideeën om de gecertificeerde bloemen beter in beeld te brengen voor de consument. “Wij willen verkooppunten hiermee stimuleren om de klant beter te informeren over eerlijke bloemen en klanten de mogelijkheid bieden een goed geïnformeerde keuze te maken”, zegt Kristina Ullrich van Hivos.

Uit onderzoek van IPSOS (2013) blijkt dat consumenten liever bloemen mét dan zonder keurmerk kopen, en bovendien bereid zijn daarvoor meer te betalen.

Eerlijke Bloemengids In de toolkit zit ook een vragenlijst over het in- en verkoopbeleid van bloemisten. Met deze vragenlijst wil Hivos in kaart brengen welke verkooppunten eerlijke en duurzame bloemen duidelijk zichtbaar verkopen. De vragenlijst dient als basis voor de online Eerlijke Bloemengids, die begin mei 2015 gepubliceerd zal worden. Consumenten kunnen de gids raadplegen en zien waar eerlijke en duurzame bloemen in hun buurt te koop zijn. Een bloemenzaak komt in de gids wanneer er eerlijke bloemen worden verkocht, die ook als zodanig duidelijk zichtbaar zijn voor de consument.

Toolkit overhandigd Toolkit overhandigingKristina Ullrich, advocacy officer van Hivos, overhandigde de toolkit op 13 maart 2015 aan Bram Rijkers, beleidsmanager van de Vereniging van Bloemist-Winkeliers (VBW). Bij de VBW is de helft van alle bloemisten in Nederland aangesloten. “VBW juicht het initiatief van harte toe. We merken een duidelijke toename in de vraag naar duurzaamheid. Deze toolkit geeft bloemisten een overzichtelijke weergave van welke duurzame producten verkrijgbaar zijn. Om die reden roepen we bloemisten actief op de vragenlijst in te vullen”, aldus Bram Rijkers.

Meer informatie over eerlijke bloemen en de toolkit is terug te vinden op de website www.eerlijkebloemengids.nl. Bloemisten kunnen hier eveneens de vragenlijst invullen. Begin mei publiceert Hivos op deze site ook de Eerlijke Bloemengids.