Corbino

"Als Nederlander voel je je waarschijnlijk meer verbonden met bloemen, dan ieder ander. Zeker wanneer je naar Afrika reist om daar te zien wat de bloemenindustrie voor vrouwen daar betekent. ‘Waar een klein land groot in is'.  Dat denk je niet meer nadat je met deze vrouwen hebt gesproken.

Deze vrouwen zijn aan de andere kant van het land geronseld voor dit werk. Zij willen werken voor een fatsoenlijk salaris, een gezond leven leiden en kinderopvang voor hun kinderen, zeker omdat hun familie ver weg woont. En dat is er in de regel allemaal niet. Terwijl ik daar ook heb gezien dat het, mét succes, anders kan.

Ik sprak met Esther. Esther Njambura Ndung’u. Zij werkte een jaar lang op een kwekerij. Ze moest daar werken van zes tot zes, zes dagen in de week. Ze verdiende nauwelijks genoeg om rond te komen. Dus had ze een tweede baan in de avond, terwijl haar kind thuis zat. Maar de prijs die zij moest betalen, lag nog veel hoger. Blootstelling aan pesticiden leidde tot huidproblemen en twee miskramen. Volgens de artsen door de chemicaliën. Haar man ging bij haar weg, maar Esther gaf niet op en vond ander werk, buiten de bloemenindustrie. Nu gaat het beter met haar.

Esther staat voor mij symbool voor de veerkracht en trots van deze vrouwen, die vaak helemaal alleen zorg dragen voor de toekomst van hun kinderen en daarmee voor de toekomst van dit continent.

Mijn beeld van Esther is een verstild portret van woede en kracht. Deze vrouwen verdienen een beter leven. Een bloeiende toekomst. Geef het hen. Deel hun verhalen en vraag om eerlijke bloemen."